tisdag 22 september 2015

Medlemmar för medlemmar - Prova på Nose Work


ÖLO:s Towe Melander anordnade via konceptet ”Medlemmar för medlemmar” en prova på dag i Nose Work. Towe skriver nedan om dagen.



Vi höll till i Nykvarns Hundhall och totalt 7 boxer deltog under 3 timmar på lördagen den 30 maj. Nose Work som är en ganska ny sport går ut på att hunden ska lokalisera specifika dofter i olika miljöer. Alla hundar fick prova på momentet behållarsök vilket innebär att hunden ska markera en doft som ligger gömd i tex en kartong eller en burk. De flesta hundarna fick söka efter godis men till några använde vi leksak. I början spelar det ingen roll vilken doft man gömmer men vill man tävla i Nose Work så ska man snart introducera dofterna Eukalyptus, Lavendel och Lagerblad (det finns speciella hydrolater som man kan köpa som är säkra att använda).



Alla hundarna fick först börja med att bli belönade för att de följde en burk med godis i med nosen. Därefter lades burken ut på golvet tillsammans med 4 andra tomma burkar och hunden belönades när den hittade rätt burk. Här gäller detta vara snabb och kunna läsa sin hund då det inte är alla hundar som förstår på en gång att de ska stanna upp och visa/markera vilken burk som är rätt. Men är man riktigt lyhörd så upptäcker man ändå en subtil signal som hunden ger som kan belöna!

Riva var inledningsvis väldigt ivrig och typiskt 1-årig boxerglad. När vi skulle introducera kartongerna så var de liiite läskiga. Det löste vi genom att ta fram favoritbollen och lekte med den mellan kartongerna så hon fick springa över och emellan dem på jakt efter bollen. Bollen kunde vi snart gömma i anslutning till kartongerna. Så förutom nosabete så är det en stor portion miljöträning och självförtroendestärkande övningar.

Lennon ville gärna ha matte som stöd och sökte då och då bekräftelse med blicken. Det är ganska vanligt på våra lydnadstränade hundar eftersom det brukar löna sig att hålla kontakten med matte. Men vid nosarbete är det viktigt att hunden söker självständigt och inte ber om hjälp eftersom föraren normalt sett inte vet var doften ligger gömd. Med honom fick matte backa bort från kartongerna och sedan släppa honom lös och skicka honom på söket. Det var riktigt lajbans när han sen hittade sin leksak och tog ärvarv efter ärvarv inne i hallen.

Foxy var lite försiktig i början men hon visste på en gång vad hon skulle göra. Däremot slutade hon efter några försök att markera och det fick oss att utvärdera belöning som inte var tillräckligt uppskattad för dagen. Efter pausen var hon fit for fight igen och sökte och markerade jättefint bland kartongerna. Det är viktigt som i alla inlärning; tajming och för hunden väl uppskattade belöningar!

Svea som normalt är en riktig virvelvind tog uppgiften på största allvar och sökte och markerade som om hon inte gjort något annat.

Fia sökte mycket noggrant och matte blev så förtjust och taggad så att hon direkt efter åkte förbi Biltema för att köpa burkar.

Wallie var mycket aktiv och arbetsvillig men inte jätteintresserad av godis. Där utnyttjade vi leksaker redan från början och hej och hå vad det gick. Idag var vi glada för att det inte var sprängämnen vi sökte efter för det flög runt kartonger på hennes jakt efter leksaken. Hade vi haft lite större kartonger så hade hon tagit ett varv i varenda en. Men hitta saker det kunde hon!

Berry som tidigare har lärt sig att söka efter Eukalyptus i hemmiljö fick för första gången prova i tävlingslik miljö. Det gick finfint och han visade även att han hade hyfsat stadiga liggmarkeringar.

Det är jätteroligt att höra att flera av de som var med på prova på dagen har fortsatt att träna Nose Work och min hund Berry har även klarat av det doftprov som är obligatoriskt för att få starta i tävlingar. Nu i augusti blev Svenska Noseworkklubben avtalsansluten till SKK och vill du veta mer om sporten gå in på http://www.snwk.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar